Blog

Συνέντευξη – Ελένη Γούλα

Από το 2006 στις μικρές Εθνικές. Κορασίδων, Νεανίδων, Νέων γυναικών. Μια 4η θέση στο πανευρωπαϊκό της Ιταλίας στη Νάπολι με την Νέων γυναικών, μια 5η θέση στην Κρήτη με την εθνική Νεανίδων. Από το 2008 στις κλήσεις της Εθνικής γυναικών και φυσικά με ένα χρυσό μετάλλιο, αυτό της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στη Σαγκάη με το εθνόσημο το 2011.

Η τερματοφύλακας του Ηρακλή, Ελένη Γούλα, μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΑΥ, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη στήλη συνεντεύξεων. Η Ελληνίδα διεθνής έδωσε σαφείς απαντήσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί ο ΣΕΑΥ και τι θα ήταν σημαντικό να καταφέρει στο μέλλον.

«Ο ΣΕΑΥ οφείλει να μιλήσει στους αρμόδιους για όσα δεν φθάνουν ποτέ στα αυτιά τους, όταν μεσολαβούν τρίτοι», είπε χαρακτηριστικά η πορτιέρο του Ηρακλή, πριν αναφερθεί στο προϊόν, την υδατοσφαίριση, η οποία βιώνει την εξαθλίωση, αλλά και στις Εθνικές ομάδες.

Ο ΣΕΑΥ είναι ενεργός ξανά και έτοιμος να αναλάβει δράση. Πιστεύεις ότι ο Σύνδεσμος είναι ικανός να γίνει η «φωνή» των αθλητών/αθλητριών υδατοσφαίρισης για ζητήματα που αφορούν τους ίδιους, αλλά και το χώρο, γενικότερα;

«Χάρηκα ιδιαίτερα στο άκουσμα ότι ο ΣΕΑΥ ενεργοποιείται. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος των αθλητών και δεν είναι λίγες οι φορές που χάναμε το δίκιο μας. Ακόμα, κάποιο παράπονο των αθλητών μεταφερόταν με λάθος τρόπο από τρίτους και όχι με τον σωστό από τους ίδιους. Είναι σημαντικό οι αθλητές και οι αθλήτριες να έχουν λόγο και δύναμη. Με τον καιρό ο ΣΕΑΥ πρέπει να ισχυροποιήσει τη θέση του. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το πράξει σε βάρος κάποιου άλλου φορέα, απλώς θα είναι ο εκπρόσωπος των αθλητών».

Το προϊόν βιώνει το μαρασμό και την απαξίωση. Τι άποψη έχεις για την οργάνωση της υδατοσφαίρισης στην Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, και ποιες διορθώσεις μπορεί να προτείνει ο ΣΕΑΥ, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του waterpolo;

«Είναι γεγονός ότι βιώνουμε καθημερινά την εξαθλίωση. Έχουμε μείνει λίγοι αθλητές και όσο η κατάσταση παραμένει η ίδια θα χάσουμε κι άλλους αξιόλογους. Είναι κρίμα για ένα άθλημα που προσφέρει επιτυχίες σε άνδρες και γυναίκες. Ο ΣΕΑΥ πρέπει να κάνει το βήμα παραπάνω. Το παράπονο των αθλητών να φτάνει στα αυτιά των αρμοδίων. Να απευθυνόμαστε άμεσα στα όργανα, χωρίς να μεσολαβούν άλλοι που δεν γνωρίζουν το πρόβλημα βαθιά. Μερίδιο ευθύνης σε όλο αυτό έχουμε και εμείς οι αθλητές. Ο μόνος τρόπος να ακουστείς είναι να αναλάβεις δράση. Η πρόσφατη ενέργεια των 11 της Εθνικής είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πιθανόν να είναι το πιο ακραίο, αλλά δικαιώθηκαν κατά κάποιο τρόπο. Από εκεί και πέρα, οι νέοι κανονισμοί ίσως κάνουν το άθλημα πιο εμπορικό. Ακόμα και αν δεν ισχύσουν το θέμα είναι η προβολή του αθλήματος. Ο ΣΕΑΥ πρέπει να κάνει ενέργειες για αυτό. Να το μάθει ο κόσμος. Ο Σύνδεσμος μπορεί να απευθυνθεί σε κανάλια, χορηγούς. Είναι διαφορετικό να αναλαμβάνει την οργάνωση του προϊόντος κάποιος που το ζει καθημερινά και διαφορετικά ένα εκτελεστικό όργανο. Αν το αγαπάς, το ζεις, ξέρεις και τις αδυναμίες του αντικειμένου, αλλά και τι βελτιώσεις χωράνε».

Θεωρείς ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται στην ελληνική υδατοσφαίριση οφείλονται αποκλειστικά στα χρήματα, που δεν υπάρχουν, ή έχουν προκληθεί από την έλλειψη ανθρώπων σε καίριες θέσεις, που να γνωρίζουν πραγματικά και από «μέσα» πώς λειτουργεί το άθλημα και ποια είναι η πραγματικότητά του;

«Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη χρημάτων. Όλα ξεκινούν από την μηδενική προβολή του αθλήματος. Αν κάτι δεν πουλάει, πώς θα ασχοληθεί ένας επενδυτής μαζί του. Να υπάρξει δραστηριοποίηση. Μια ιδέα είναι να μπουν διαρκείας στις ομάδες, ώστε να διευκολυνθεί ο κόσμος. Να υπάρχουν εισιτήρια. Αν υπάρχουν χρήματα, τότε οι εγκαταστάσεις θα λειτουργούν σωστά, οι ομάδες θα προετοιμάζονται όπως πρέπει, οι διαιτητές θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ο ΣΕΑΥ οφείλει να μιλήσει για δεδομένα που δεν φθάνουν στους αρμόδιους. Αν υπάρχει διάθεση, περισσότεροι άνθρωποι θα ασχοληθούν σοβαρά».

Οι Εθνικές ομάδες προετοιμάζονται για το ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης. Έχεις υπάρξει μέλος της Εθνικής γυναικών. Γνωρίζοντας τον τρόπο, με τον οποίο δουλεύει η ομάδα τι πιθανότητες δίνεις η Ελλάδα να διακριθεί στις πισίνες της Ουγγαρίας;

«Τα τελευταία χρόνια δεν έχω επαφή. Στο πόλο όλα είναι εφικτά. Το μείζον θέμα που θα κρίνει την πορεία των Εθνικών είναι οι συνθήκες προετοιμασίας. Αν δεν υπάρχουν προβλήματα με τους χώρους, τις μετακινήσεις και οι αθλητές/αθλήτριες είναι συγκεντρωμένες τότε θα είμαστε ξανά σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Δεν γνωρίζω βέβαια το δυναμικό άλλων χωρών κι αυτό είναι κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο. Το «πριν» τη Βουδαπέστη έχει ξεκάθαρα, περισσότερη σημασία».