ΙΣΤΟΡΙΑ

about

Φωτογραφία: Το διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Α στο οποίο μετείχαν 2 εκπρόσωποι του Πόλο ο Ηλίας Λακουμέντας (Γενικός Γραμματέας – δεύτερος από δεξιά) και ο Θωμάς Καρολόγος (μέλος – πρώτος από δεξιά)

Ο Σ.Ε.Α.Υ ιδρύθηκε το 1983 σε μια χρονική περίοδο όπου η ύπαρξη των σωματείων στην Ελλάδα και οι διεκδικήσεις των δικαιωμάτων των διαφόρων κοινωνικών ομάδων υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες.

Προπομπός του Σ.Ε.Α.Υ αλλά και αρκετών άλλων συνδέσμων αθλητών υπήρξε ο Σ.Ε.Α (Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών). Ο Σ.Ε.Α. που ιδρύθηκε το 1975 συγκέντρωνε αθλητές από όλα σχεδόν τα αθλήματα και είχε πολύ έντονη δράση συνδημιουργώντας μαζί με την πολιτεία σε πολλά σημεία το πλαίσιο νόμων στο οποίο μέχρι σήμερα κινείται ο Ελληνικός αθλητισμός.

Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά πράγματα που ο Σ.Ε.Α αγωνίστηκε για να περάσουν αξίζουν να αναφερθούν η δημιουργία της ξεχωριστής σχολής των ΤΕΦΑΑ από την οποία αποφοιτούν οι γυμναστές, τη δημιουργία υποτροφιών για τους επίλεκτους αθλητές που θα ήθελαν να σπουδάσουν ακόμα κι εκτός Ελλάδας, τη δημιουργία σχεδίου μετεκπαίδευσης για τους αθλητές, τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου διευκολύνσεων για τους αθλητές ώστε να τους χορηγούνται επιπλέον άδειες από τις δουλειές τους και το στρατό ώστε να μπορούν να προπονούνται. Τέλος με ενέργειες του Σ.Ε.Α μπήκαν οι πρώτες βάσεις για τη μοριοδότηση των αθλητών-μαθητών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για τα πανεπιστήμια και της παροχής του δικαιώματος της εισόδου σε ανώτατη σχολή άνευ εξετάσεων για αθλητές-μαθητές που σημείωσαν εξαιρετικές επιτυχίες.

Ορμώμενοι από τη δράση του Σ.Ε.Α αλλά και παρόμοιων συνδέσμων οι αθλητές του πόλο αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα να ιδρύσουν και το δικό τους Σύνδεσμο. Η αφορμή δώθηκε από προβλήματα που υπήρχαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 που σχετίζονταν με τις ώρες προπονήσεων στα κολυμβητήρια. Την εποχή εκείνη η κολύμβηση καταλάμβανε πολύ μεγάλο χρόνο και χώρο στο κολυμβητήριο και κατά συνέπεια το πόλο ξεκίναγε προπονήσεις πολύ αργά. Ιδιαίτερα έντονο ήταν το πρόβλημα στα 2 μεγάλα κολυμβητήρια της εποχής στην Αθήνα, τα κολυμβητήρια του Ζαππείου και των Ιλισσίων όπου οι ομάδες του πόλο συνωστίζονταν όλες μαζί σε ένα ωράριο μίας ώρας μεταξύ εννιά με δέκα το βράδυ. Αμέσως μετά την ίδρυσή του μάλιστα ο Σ.Ε.Α.Υ κατάφερε μετά από συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς να κερδίσει μία ώρα προπόνησης επιπλέον βάζοντας το πόλο να ξεκινάει προπόνηση στις οχτώ.

Άλλες βασικές θέσεις της εποχής οι οποίες αρκετές παραμένουν και ως τις μέρες μας αποτέλεσαν η παροχή της βασικής ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε περίπτωση τραυματισμού καθώς οι ομάδες τότε δεν παρείχαν σχεδόν τίποτα, η γενικότερη βελτίωση των συνθηκών προπόνησης καθώς και η δημιουργία ενός πλαισίου στο οποίο θα μπορούσαν να μαζεύονται αθλητές, προπονητές και γονείς προκειμένου να μπορούν να συζητάνε και να συγκεντρώνουν τα προβλήματα του χώρου.

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Α.Υ πρόεδρος διατέλεσε ο Κύμης Μαρσέλος, Αντιπρόεδρος ο Σπύρος Καπράλος, Γενικός Γραμματέας ο Ηλίας Λακουμέντας, Ταμίας ο Γιώργος Καλόσακας, Ειδικός Γραμματέας ο Μάρκελλος Σιταρένιος και μέλη ο Κυριάκος Γιαννόπουλος, ο Τάσης Παπαϊωάννου, ο Στάθης Σαράντος κι ο Γιώργος Χριστοφίδης. Στη διάρκεια της ιστορίας του Σ.Ε.Α.Υ έχουν επίσης διατελέσει κατά καιρούς πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων ο Αντώνης Αρώνης, ο Τάσος Παπαναστασίου και ο Αντώνης Βλοντάκης.