Blog

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης

Εν όψει της έναρξης της αγωνιστικής  περιόδου 2016-17, θα θέλαμε καταρχήν να συγχαρούμε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες για τη συμμετοχή και την προσπάθεια τους στους αγώνες όλων των κατηγοριών την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο και να ευχηθούμε μια εποικοδομιτική νέα αγωνιστική περίοδο με υγεία και επιτυχίες.

Περαιτέρω θα θέλαμε να εκφράσουμε τις απόψεις των αθλητών (οι οποίοι είναι οι πρωταγωνιστές) για  τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.

Την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο έγιναν ορισμένα βήματα προόδου με γνώμονα την αναβάθμιση του αθλήματος της υδατοσφαίρισης, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη μακριά από την υλοποίηση των ιδανικών συνθηκών που εμείς θα επιθυμούσαμε σε σχέση με τα προηγμένα αθλήματα στον κόσμο.

Λίγο πριν την προετοιμασία όλων των φορέων για την επερχόμενη αγωνιστική σεζόν στην ελληνική υδατοσφαίριση, ο ΣΕΑΥ έκανε μια καταγραφή των όσων έγιναν κατά την περασμένη περίοδο στα εγχώρια πρωταθλήματα και τα οποία σίγουρα δεν βοήθησαν προς την θετική προβολή του αθλήματος μας στην κοινή γνώμη.

  • Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας 2016.

Είναι επιεικώς απαράδεκτο να μεταβάλλεται η προγραμματισμένη ημερομηνία και έδρα του Κυπέλλου την τελευταία στιγμή. Φτάσαμε στο σημείο δύο ημέρες πριν την δεύτερη ορισθείσα ημερομηνία διεξαγωγής να μην γνωρίζουμε το κολυμβητήριο των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος. Είναι προφανές ότι τέτοια περιστατικά υποβαθμίζουν το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος και το άθλημά μας.

Προτείνουμε:

Α) Να γίνεται γνωστοποίηση της έδρας του Final Four στην κλήρωση της Α1 Ανδρών – Γυναικών.

Β) Παρότι η ΚΟΕ ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχεδιάγραμμα για όλες τις διοργανώσεις, μεταξύ αυτών και το Κύπελλο Ελλάδος, ο ΣΕΑΥ προτείνει τη διεξαγωγή του Final Four στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου (είτε Χριστούγεννα ή μέσα στο Φεβρουάριο) με σκοπό την αναβάθμιση του συγκεκριμένου θεσμού βλέποντας το σαν μια μεγάλη γιορτή αποκολλώντας το από τα playoff της Α1.

Γ) Αύξηση των ομάδων της Α1 και Α2 κατηγορίας που συμμετέχουν στην τελική φάση του Κυπέλλου. Προτείνουμε την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των ομάδων της Α1 και Α2. Επιπλέον θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής Final 8 αντί για Final 4.

  • Έχουμε επαναλάβει ως ΣΕΑΥ και στο παρελθόν ότι το πρόγραμμα της επερχόμενης αγωνιστικής περιόδου πρέπει να θεσπίζεται και να οριοθετείται πολύ νωρίτερα από την έναρξη αυτής, σε κοινή γραμμή με τα προγράμματα της Παγκόσμιας (FINA) και της Ευρωπαϊκής (LEN) Ομοσπονδίας.. Αποτελεί πάγια θέση του Συνδέσμου μας η οριστικοποίηση και η δημοσίευση του αγωνιστικού προγραμματισμού και η κλήρωση των πρωταθλημάτων της νέας αγωνιστικής περιόδου πρέπει να πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατό για τη διευκόλυνση και καλύτερο προγραμματισμό όλων των εμπλεκομένων μερών (ομάδων, προπονητών, αθλητών, μεταγραφών).
  • Φαινόμενα που ευτελίζουν τους αθλητές και γενικότερα το άθλημά μας πρέπει να αποδοκιμάζονται έμπρακτα από όλους τους αρμόδιους φορείς και να στηλιτεύονται. Σωματεία τα οποία εμπαίζουν τους αθλητές με ψεύτικες υποσχέσεις όσον αφορά τις οικονομικές τους απολαβές και τις συνθήκες άθλησης, θα πρέπει να υφίστανται τις αυστηρότερες κυρώσεις που προβλέπονται και να «τιμωρούνται» από τους αθλητές. Φετινό παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί η Ναυταθλητική Ένωση Πατρών (ΝΕΠ), η οποία αντιμετώπισε τους αθλητές της υδατοσφαίρισης που αγωνίζονταν στην Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών με τον χείριστο τρόπο, υποβαθμίζοντάς τους τόσο σαν αθλητές όσο και σαν ανθρώπους. Δυστυχώς τα ίδια φαινόμενα με προηγούμενα έτη επαναλαμβάνονται. Ο Σύνδεσμός μας παροτρύνει τους αθλητές/τριες να επιδιώκουν την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού κατά τη συμφωνία τους με κάποιο σύλλογο και προς εξυπηρέτησή τους υπάρχει υπόδειγμα στον ιστότοπό μας. Επισημαίνουμε ότι η χρονική διάρκεια του ιδιωτικού συμφωνητικού αναγνωρίζεται από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος και τα ελληνικά δικαστήρια αναγνωρίζουν την ισχύ, εφαρμογή και εκτέλεση των ιδιωτικών συμφωνητικών. Ο Σύνδεσμος έχει δυνατή φωνή, την οποία αποκτά από την ενεργή ενασχόληση όλων των αθλητών/αθλητριών. Είμαστε εδώ για να προασπίζουμε τα συμφέροντα των αθλητών και δηλώνουμε την αγανάκτηση μας με αποδέκτες σωματεία τα οποία δεν είναι ικανά να προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες στους αθλητές τους, την ώρα που τους δελεάζουν με χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν, είτε λίγα, είτε πολλά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οφειλές. Αποτέλεσμα είναι οι διοικήσεις να μην υπογράφουν κανένα συμφωνητικό με τους αθλητές αυτούς, να μην γίνεται ποτέ καταβολή των δεδουλευμένων, κάτι που συνιστά σαφή εκμετάλλευση των αθλητών. Τη σεζόν 2015-2016 σε πολλές ομάδες υπήρξαν οφειλές πολλών μηνών, ενώ στην περίπτωση της ΝΕ Πατρών η κατάσταση ξέφυγε με όσα έγιναν, ενώ οι παίκτες της ανδρικής ομάδας εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση με την οποία καυτηριάζουν τη συμπεριφορά της διοίκησης του σωματείου, σχετικά με ψεύτικες υποσχέσεις και καθόλου κόσμιες συμπεριφορές εναντίον τους, γεγονότα που δυσφημούν ξανά το πρωτάθλημα, για το οποίο θέλουμε, εμείς οι αθλητές, να αντιμετωπίζεται ως επαγγελματικό, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική.
  • Ένα ακόμη θέμα που ο ΣΕΑΥ έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί είναι η συνολική εικόνα των αγώνων στα πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών. Ο Σύνδεσμος επαναλαμβάνει την πρόταση του για πιο ελκυστική εικόνα και οργάνωση των αγώνων σε κάθε κολυμβητήριο, με κάποια παράλληλα events, με βάση τα πρότυπα προηγμένων αθλημάτων, όπως το ποδόσφαιρο και η καλαθοσφαίριση.. Προτείνουμε τη δημιουργία ορισμένων στάνταρντς αθλητικού χώρου για τη διεξαγωγή των αγώνων, τα οποία και θα παραθέσουμε στην ΕΠΑΥ.
  • Είμαστε χαρούμενοι που εισακούστηκε η πρότασή μας για αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της Α2 κατηγορίας μιας και θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να χρησιμεύσει ως δεξαμενή παραγωγής και προετοιμασίας παικτών για την Α1 κατηγορία. Οι αλλαγές αυτές αναβάθμισαν το ενδιαφέρον τόσο των αθλητών όσο και των φιλαθλων. Θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης του φετινού μοντέλου διεξαγωγής ώστε

Α) να υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος

Β) να κρίνεται πιο δίκαια η άνοδος στην Α1 Κατηγορία και

Γ) η καταληκτική ημερομήνια του πρωταθλήματος να δίνει τη δυνατότητα στις νέες ομάδες που προβιβάστηκαν στην Α1 Κατηγορία να προβούν σε μεταγραφικές κινήσεις έγκαιρα.

  • Όσον αφορά το ζήτημα της χρησιμοποιήσης δεύτερου ξένου στο πρωτάθλημα κατηγορίας Α1 Ανδρών και Α1 Γυναικών ήμασταν εξ’ αρχής αντίθετοι σε αυτή την πρόταση για λόγους τους οποίους αναλύσαμε σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι έπρεπε πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1 Κατηγορίας της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016 να έχει παρθεί απόφαση από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος περί χρησιμοποίησης ή μη ξένου παίκτη από τις ομάδες. Οι αλλαγές στους αθλητικούς κανόνες κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος και δη σε κανόνες που επηρεάζουν τη συμμετοχή νεότερων αθλητών/-τριών στο πρωτάθλημα υποβαθμίζει την εμπιστοσύνη όλων των συντελεστών του αθλήματός μας στην διεξαγωγή του πρωταθλήματος και κυπέλλου  και δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους αθλητές. Επίσης αξίζει να επισημάνουμε ότι μόνο 2 σύλλογοι έκαναν χρήση δεύτερου ξένου αθλητή σε αγώνες, ενώ μόνο 4 σύλλογοι χρησιμοποίησαν ξένο αθλητή την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Καθώς τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν στις ομάδες να προβούν στις μεταγραφές των πλέον ποιοτικότερων αθλητών υδατοσφαίρισης στο διεθνές στερέωμα, όπως γίνεται π.χ. στην Ιταλία, θεωρούμε ότι θα πρέπει να επενδύσουν και να πιστέψουν  στους νεαρότερους αθλητές και να τους ανταμοίβουν αναλόγως αντί να ξοδεύουν μεγάλα ποσά σε αθλητές που βρίσκονται πρόσκαιρα στην εκάστοτε ομάδα.
  • Παρατηρούμε πως η παράδοση της παραγωγής πολλών νέων παικτών από πολλές ομάδες διατηρείται και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο είναι πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο για το μέλλον του αθλήματός μας. Κρίνουμε ότι η πραγματοποίηση τελικών φάσεων διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών δεν πρέπει να γίνεται τις ίδιες ημερομηνίες. Πολλοί από τους αθλητές συμμετέχουν σε παραπάνω από μία ηλικιακή κατηγορία, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή τους σε όλους τους αγώνες. Πρέπει να υπάρξει ένας καλύτερος προγραμματισμός και καταμερισμός των διάφορων φάσεων των ηλικιακών πρωταθλημάτων ώστε να είναι πιο εύκολη η συμμετοχή και η παρακολούθηση αυτών των αγώνων. Είναι κέρδος για τους νεαρότερους αθλητές να συμμετέχουν σε όσον το δυνατόν περισσότερα ηλικιακά πρωταθλήματα προς απόκτηση περισσότερων αγωνιστικών εμπειριών.

Εν κατακλείδι πιστεύουμε ότι η ΕΠΑΥ θα καλέσει τον ΣΕΑΥ στην συνάντηση για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, προκειμένου ο Σύνδεσμος μας να παρουσιάσει βελτιωτικές προτάσεις, οι οποίες σε περίπτωση υλοποίησης θα αναβαθμίσουν τη διεξαγωγή των αγώνων και το  άθλημα της υδατοσφαίρισης. Ο ΣΕΑΥ είναι έτοιμος να παρουσιάσει ενέργειες που είναι ικανές να φέρουν ουσιαστική αλλαγή στις επίσημες αναμετρήσεις της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου